zbadaj przebieg zmienności funkcji i narysuj wykres
asasas: f(x)=x−3/x2−5
3 gru 22:12
Janek191:
x ≠ −
√5 i x ≠
√5
3 gru 22:14
asasas: a mógłbyś pomóc w narysowaniu wykresu?
3 gru 22:15
Janek191:

Oblicz:
1. f '(x) i ekstremum
2. Granice funkcji w −
∞ i w +
∞
3. Granice lewostronne i prawostronne w x = −
√5 i w x =
√5 dla asymptot
pionowych.
3 gru 22:21
asasas: takie mi wyszły wyniki, są ok?

1) f'(x) = −x
2+6x−5/(x
2−5)
2
2) granice w funkcji w − i + nieskończoności wyszły mi po 0
3) granice lewostronne i prawostronne wyszły mi:
dla −√5− i √5+ równe − nieskończoność
dla √5− i −√5+ równe + nieskończoność
3 gru 22:27