czy tak moge
Krzysiek: czy tak mogę zrobić /
log
4{3x} = −1
daje że 3x = t
log
4t + 1 = 0
log
4t + log
44 = log
41
log
44t = log
41
4t = 1
3 gru 21:46
Benny: log
ab=c ⇒a
c=b
log
43x=−1
4
−1=3x
3 gru 21:47
Krzysiek: dzięki
3 gru 21:56
Krzysiek: mam jeszcze jedno pytanie sec
3 gru 21:57
Krzysiek: czy
√log4(3x)2 = log4(3x)
3 gru 21:58
Benny: √log243x=|log43x|
√log4(3x)2=√2log43x
3 gru 22:00
Krzysiek: i dalej
√2log4(3x) = (2log4(3x))(12) = 122log4(3x) = log4(3x)
3 gru 22:03
Krzysiek: ta 4 na dole oczywiście
3 gru 22:05
Benny: | | 1 | |
No nie tak już nie możesz zrobić, bo ta potęga |
| to potęga logarytmu, a nie potęga liczby |
| | 2 | |
logarytmowanej.
log
ab
c=clog
ab
3 gru 22:07
Krzysiek: aaa noooooo faktttt

dziękuję
3 gru 22:11
Krzysiek: kurcze
√2log4(3x) = −4 moge to ponieść do kwadratu czy nie bo mi się już myli
3 gru 22:18
Mila:
W dziedzinie liczb R jest to sprzeczne.
√a≥0 dla a≥0
3 gru 22:29