Oblicz f'.f'' f''' funkcji
Małgosia: Możecie mi wytłumaczyć na jednym przykładzie w jaki sposób rozwiązać takie zadanie?
Obliczyć f', f'', f'''
f(x)= 4x
7 −5x
3 + 2x
f(x)'= 28x
6 −15x
2 + 2
Nie mam pojęcia co to jest to f'' i f'''
3 gru 21:45
Małgosia: czy f'' to nie jest przypadkiem 168x
5−30x
3 gru 21:47
azeta: f'' to druga pochodna naszej wyjściowej funkcji, innymi słowy to pochodna pochodnej
f''(x)=(f'(x))'
analogicznie f''', to pochodna z drugiej pochodnej
f'''(x)=(f''(x))'
3 gru 21:47
Małgosia: i analogicznie f''' 840x
4 − 30
3 gru 21:47
azeta: przypadkiem jest
3 gru 21:48
azeta: analogicznie, zgadza się
3 gru 21:48
Małgosia: dziękuję Ci bardzo
3 gru 21:48
azeta:
3 gru 21:49
Benny: Kolejne pochodne funkcji f.
3 gru 21:54