Rozwiąż układ równań y=8-x oraz x^2+y^2-8y=0
Adam: Cześć, nie umiem sobie poradzić z tym zadaniem.Nie musicie od razu go rozwiązywać, wolałbym
podpowiedzi i dialog.Potrafię rozwiązywać metodą przeciwnych współczynników i podstawiania

Rozwiąż układ równań:
{y=8−x
{x
2 +y
2−8y=0
Jestem na etapie:
{y=8−x *
{x
2+y
2−8y=0
{ *
{x
2+(8−x)
2−8y=0
{ *
{ x
2 +64−16x+x
2−8y=0
{ *
{2x
2 −16x −8y +64 =0
3 gru 21:33
Małgosia: podstaw za −8y= −8(8−x)
3 gru 21:35
azeta: popatrz, że skoro y=8−x
to podstawiasz pod y
2=(8−x)
2, ale czemu nie podstawisz już za −8y=−8(8−x)?

jak już to
zrobisz, to wyjdzie zwyczajne równanie kwadratowe
3 gru 21:35
Anonim: Podstaw jeszcze pod −8y, y z pierwszego równania i zostanie ci jedna niewiadoma x
3 gru 21:36
Mila:
y=8−x ,
x2 +y2−8y=0
Metoda podstawiania:
x2+(8−x)2−8*(8−x)=0 teraz licz, będą kłopoty , to pisz.
3 gru 21:38
Adam: {y=8−x *
{x2+y2−8y=0
{ *
{x2+(8−x)2−8(8−x)=0
{ *
{ x2 +64−16x+x2−64 =8x=0
{ *
{2x2−8x =0
Mogę podzielić to przez dwa?Następnie użyję wzoru skróconego mnożenia.
3 gru 21:43
Adam: Nie użyję wzoru skróconego mnożenia tylko czynnik przed nawias.Teraz zauważyłem.
3 gru 21:48
azeta: możesz, jak najbardziej. i tak, czynnik przed nawias
3 gru 21:49
Adam: {*
{2x2−8x=0/:2
{*
{x2−4x=0
{*
{x(x−4)=0
x1=0 x2=4
Teraz podstawiam najpierw pierwszy x a następnie drugi do pierwszego wzoru i dostanę 4
współrzędne(dwa razy x oraz dwa razy y żeby narysować dwa wykresy)?
3 gru 21:51
Adam:

y1=9
x1=0
y2=4
x2=0
Dwie proste nachodzą na siebie(zielona nachodzi na czerwoną).
Potwierdzcie, czy dobrze. ;>
3 gru 22:08
Mila:

x
2+(8−x)
2−8(8−x)=0
x
2+64−16x+x
2−64+8x=0
2x
2−8x=0 /:2
x
2−4x=0
x*(x−4)=0
x=0 lub x−4=0
x=0 lub x=4
y=8−x
x=0 to y=8 A=(0,8)
x=4 to y=8−4=4 B=(4,4)
Metoda graficzna
x
2 +y
2−8y=0⇔x
2+(y−4)
2−16=0
x
2+(y−4)
2=4
2
S=(0,4) r=4
Analizuj.
3 gru 22:13
Adam: Punkty prostej dobrze obliczyłem,ale źle przepisałem.Mój błąd.
Źle też zaznaczyłem prostą.Z jednej prostej zrobiłem dwie.
Wszystko rozumiem, dziękuję za pomoc.
3 gru 22:24
Mila:
3 gru 22:25