Uzasadnij - trójkąt prostokątny
Jack:

Uzasadnij.
Wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma długość h, jest ona zarazem średnią geometryczną
długości odcinków, na które dzieli przeciwprostokątną spodek wysokości.
3 gru 21:25
Eta:
Nie improwizuj

Napisz treść zadania ! co masz udowodnić?
3 gru 21:39
dero2005:
b2 = x2 + h2
a2 = y2 + h2
a2 + b2 = (x + y)2
x2 + h2 + y2 + h2 = x2 + 2xy + y2
2h2 = 2xy
h2 = xy
h = √xy → średnia geometryczna
3 gru 21:40
3 gru 21:43
Jack: Ciekawi mnie po prostu wyprowadzenie : D
3 gru 21:43
Jack: Dzięki dero2005
3 gru 21:44
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ADC i DBC z cechy (kkk)
h jest średnią geometryczna odcinków x i y
c.n.u
3 gru 21:45
Eta:
I jak ?
3 gru 21:59
Jack: Dzięki, dzięki, ale nigdy nie lubię tych własności trójkąta...Nie wiem czemu ale nie mogę się
| | h | | y | |
przemóc, że np. |
| = |
| |
| | x | | h | |
Rozumiem, że są podobne, ale to nie jest wyjaśnienie dlaczego akurat tak... wiem, że ta
zależność jest kątowa, ale to nadal nic ! ah...szalona ta matma
3 gru 22:04