trudne dziedzina
Krzysiek: cześć mam takie zadanie określić dziedzinę
| | ln(cos22x − 12) | |
f(x) = |
| |
| | √tg3x − 1 + tg2x − tgx | |
robię założenia :
1 : tg
3x − 1 + tg
2x − tgx ≥ 0
2 : cos
22x −
12 > 0
3 :
√tg3x − 1 + tg2x − tgx czy to trzecie założenie jest ok?
1 :
po przekształceniach wychodzę na takie coś
(tgx − 1)(tgx + 1)(tgx + 1) ≥ 0
tgx = 1 ⋁ tgx = −1 ⋁ tgx = −1
nie wiem jak teraz zrobić do tego przedział, jaką dać odpowiedź
====================================================
2 :
| | √2 | | √2 | |
(2cos2x −1 − |
| )(2cos2x −1 + |
| ) > 0 czy ta linijka jest dobrze? |
| | 2 | | 2 | |
jak dalej co ciągnąć ....
3 gru 21:17
Krzysiek:
3 gru 21:46
Mila:
| | π | |
W (1) dołożyć x≠ |
| +kπ, i ma być (>0), bo mianownik różny od zera. |
| | 2 | |
2)
| | √2 | | √2 | |
cosx> |
| lub cosx<− |
| |
| | 2 | | 2 | |
odczytuj
3 gru 21:54
Mila:
(tgx − 1)(tgx + 1)(tgx + 1) > 0
(t−1)*(t+1)
2>0⇔ (t+1)
2>0 dla t∊D
t>1⇔
tg(x)>1
3 gru 22:02
Krzysiek: skąd w drugim takie coś się zrobiło ?
3 gru 22:07
Mila:
(2)
Powinnam napisać 2x=t
Rozwiązałam dla cos (t), możesz łatwo odczytać przedziały.
( nie zmieniłam nazwy argumentu i to jest mylące.)
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
0+2kπ<2x< |
| +2kπ lub U{ |
| +2kπ<2x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<2x<2π+2kπ /:2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
0+kπ<2x< |
| +kπ lub |
| +kπ<x< |
| +kπ lub |
| +kπ<x<π+kπ |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
3 gru 22:23
Krzysiek: dziękuję
3 gru 22:27
Mila:
3 gru 22:28