Zbiór wartości funkcji
Max: | | −π | | π | |
Znajdź zbiór wartości α∊< |
| ; |
| > dla których równanie (2sinα−1)x2−2x+sinα=0 ma dwa |
| | 2 | | 2 | |
różne pierwiastki rzeczywiste.
Proszę o pomoc.
3 gru 21:09
Max: Odświeżam.
3 gru 21:25
Max: Podbijam, proszę o pomoc.
3 gru 22:30
Mila:

(2sinα−1)x
2−2x+sinα=0
| | 1 | |
1) 2sinα−1=0 ⇔sinα= |
| wtedy mamy równanie: |
| | 2 | |
| | 1 | |
−2x+ |
| =0 jest tylko jedno rozw. |
| | 2 | |
| | 1 | |
sinα≠ |
| mamy równanie kwadratowe> |
| | 2 | |
2)
Δ=4−4*sinα*(2sinα−1)=4−8sin
2α+4sinα
Δ>0⇔
−8sin
2α+4sinα+4>0
sinα=t, |t|≤1
−8t
2+4t+4>0
Δ
t=16+4*4*8=144
| | −4−12 | | −4+12 | |
t= |
| lub t= |
| |
| | −16 | | −16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| <sinα< |
| ∪ |
| <sinα<1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Rozwiąż teraz te nierówności i wybierz odpowiednie przedziały.
3 gru 22:59
Mila:
A właściwie, to odczytaj z wykresu, gdzie masz zaznaczone wszystko co potrzebne.
3 gru 23:03