1 | √3 | |||
(− | +i | )6 | ||
2 | 2 |
1 | π | |||
cosφ = − | = −sin | |||
2 | 6 |
√3 | π | |||
sinφ = − | = cos | |||
2 | 6 |
π | π | |||
16(cos6* | +isin | =−1 | ||
6 | 6 |
π | 2 | |||
Czy wartości π dla cos i sin moga być różne? Np.: dla cos | a dla sin | π? | ||
6 | 3 |
1 | ||
cosφ=− | ||
2 |
√3 | ||
sinφ= | kąt II ćwiartki | |
2 |
π | 2π | |||
φ=π− | = | |||
3 | 3 |
2π | 2π | |||
z6=(cos(6* | )+i sin (6* | ))= | ||
3 | 3 |
π | ||
Możesz mi powiedzieć dlaczego akurat odejmowałaś od π, a nie np. od | ? | |
2 |
1 | √3 | |||
z=(− | , | ) | ||
2 | 2 |
1 | ||
cosx= | ||
2 |
π | π | |||
x= | +2kπ lub x=− | +2kπ masz serię rozwiązań | ||
3 | 3 |
1 | ||
cosx=− | masz serię rozwiązań: | |
2 |
π | π | |||
x= | +π+2kπ lub x=− | +π+2kπ | ||
3 | 3 |
2π | ||
Wybierasz kąt: φ= | ||
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |