matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
ciąg:
jak sobie poradzić z takimi czterema granicami ciągów?
1
3n
1) a
n
=
cosn
3
−
2n
6n+1
2)a
n
=2
−n
acosnπ
nsin n!
3)a
n
=
n
2
+1
n
2n
n
4)a
n
=(sin n!)
+
*
n
2
+1
3n+1
1−3n
czy one są trudne, czy tylko wyglądają strasznie?
nie wiem co tu zrobić.. mógłbym prosić o jakieś wskazówki?
3 gru 20:50
Janek191:
− 1 ≤ cos n
3
≤ 1 więc
1
lim
cos n
3
= 0
2n
n→
∞
3 n
3
3
1
=
→
=
6 n + 1
6 +
1
n
6
2
więc
1
1
lim a
n
= 0 −
= −
2
2
n→
∞
3 gru 23:24
Janek191:
2) Analogicznie lim a
n
= 0 n→
∞
3 gru 23:26
Janek191:
3) Podobnie lim a
n
= 0 n→
∞
3 gru 23:28