take trudne zad ze sam p.bogdan nie zrobi :)
zly: oblicz objetosc ostrosslupa prawidlowego trojkatnego o krawedzi bocznej rownej 50 cm i kacie
nachylenia tej krawedzi do krawedzi podstawy rownym 45 stopni
3 gru 19:59
dero2005:

l = 50 cm
a = 3
H =
√l2 − (23hp)2 =
3 gru 20:13
zly: no chyba nie bardzo ?
3 gru 20:19
dero2005:
a = oczywiście nie 3 tylko 50√2
3 gru 20:23
zly: wszystko jest zle
3 gru 20:23
zly: ej ma byc do krawedzi podstawy a nie do podstawy
3 gru 20:37
dero2005:
przecież jest do krawędzi podstawy a nie do podstawy
3 gru 20:41
dero2005:
masz odpowiedź?
3 gru 20:41
dero2005:

to jest do podstawy
3 gru 20:46
zly: ok wiem dziekuje za odp ale chyba obliczenia gdzis zle
3 gru 20:53
zly: dlaczego jak licze z zaleznosci 45 45 90 stopni to mi wychodzi a=30√2
3 gru 21:17
zly: ok dziekuje
3 gru 21:23
zly: dlaczego hp to a√3/2
3 gru 21:24
dero2005:
a2*2 = l
√2
a = 50
√2
3 gru 21:25
dero2005:
bo to jest wzór na wysokość w trójkącie równobocznym
3 gru 21:26
3 gru 21:40