matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeden przykladzik :)
Lizak.:
Rozwiąż
1
+ 2
1−x
= 1
2
x
− 2
3 gru 19:47
Janek191:
1
2
+
= 1
2
x
− 2
2
x
t = 2
x
> 0
3 gru 19:53
Lizak.:
Dziękuję!
3 gru 20:04
Lizak.:
Poddaje się. Nie chce mi wyjść
3 gru 20:23
Mila:
2
x
−2≠0⇔2
x
≠2⇔x≠1 t>0
1
2
+
=1 ⇔
t−2
t
t+2*(t−2)
=1⇔
t*(t−2)
t+2t−4=t*(t−2) 3t−4=t
2
−2t t
2
−5t+4=0 Δ=25−16=9
5−3
5+3
t=
lub t=
2
2
t=1 lub t=4 2
x
=1⇔x=0 lub 2
x
=2
2
⇔x=2 x=0 lub x=2
==========
3 gru 20:45
Lizak.:
Kurde a ja obustronnie wzięłam razy (t−2) i się musiałam pomylić gdzieś
3 gru 20:48
Lizak.:
Dziękuję
3 gru 20:48
Mila:
3 gru 21:09