Trygonometria
ja_2: sin2x+cos4x=0
3 gru 19:40
Janek191:
sin 2 x + cos 2*2x = 0
sin 2 x + 1 − 2 sin
2 2x = 0
2 sin
2 2x − sin 2 x − 1 = 0
t = sin 2 x
2 t
2 − t − 1 = 0
Δ = 1 − 4*2*(−1) = 9
| | 1 − 3 | | 1 | | 1 + 3 | |
t = |
| = |
| lub t = |
| = 1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
więc
| | 1 | |
sin 2 x = |
| lub sin 2x = 1 |
| | 2 | |
Dokończ
3 gru 19:58
ja_2: też tak to robiłam ale niestety nie tędy droga ... dlatego pytam na forum
3 gru 20:13
ZKS:
sin(2x) + cos(4x) = 0
cos(4x) = −sin(2x)
cos(4x) = sin(−2x)
| | π | | π | |
4x = |
| + 2x + k • 2π ∨ 4x = − |
| − 2x + k • 2π |
| | 2 | | 2 | |
3 gru 20:15
ja_2: też tak to robiłam ale niestety nie tędy droga ... dlatego pytam na forum
3 gru 20:29
ZKS:
Tak wszystkimi sposobami robiłaś.
3 gru 20:37