Pierwiastki
ja_2: √288−144√3
3 gru 19:39
M:
3 cze 06:02
wmboczek: =6√2√4−2√3=...
3 cze 08:17
Archeolog:
Z wykopalisk z 2015 roku: √ 4 − 2√3 = √ (√3 − 1)2 = |√3 − 1| = √3 − 1
3 cze 10:21
Xia Qingxue:
Bronisław Bielecki Algebra elementarna str216.
√288−144√3=
√x+
√y (podnosimy do potegi drugiej obie strony
Przedtem robimy załozenie bo mamy odejmowanie pod pierwiastkiem (przy dodawaniu nie ma takiej
potrzeby
x≥y
288−144
√3=x+2
√xy+y
Tworzymy układ równań
{x+y=288
{2
√xy=−144
√3− to równanie do potegi drugiej
{x+y=288
{4xy=62208
{x+y=288
{x*y=15552
x=288−y
(288−y)*y=15552
288y−y
2=15552
−y
2+288y−15552=0
y
2−288+15552=0
Δ=288
2−4*15552
Δ=20736
√Δ=144
dla y
1=72
x=288−72=216
Dla y
2=216
x=288−216=72
ma byc x≥y
wiec x=216 i y=72
√288−144√3=
√216−
√72=6
√6−6
√2=6(
√6−
√2)
Tylko dużo jest w tym przykładzie liczenia .
Jest jeszce dostepny inny wzór do obiczania tach pierwiastkow
| | A+√A2−B | | A−√A2−B | |
√A±√B=√ |
| ±√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Jednak teraz juz bardzo mało liczy sie takie pierwiastki (taki mój wniosek jest
3 cze 16:54
Xia Qingxue:
Na początku ma byc oczywiście =√x−√y
3 cze 16:56
Xia Qingxue:
szkoda ze nie ma edycji
Poprawic trzeba równiez
288−144
√3=x−2
√xy+y
3 cze 17:00
chichi:
no trzeba trzeba, równanie 2
√xy = −144
√3 widać od razu, że jest...
3 cze 18:53
Mila:
Podpowiedź:
1)
√288−144√3=12
√2−√3
| | 4−2√3 | | (√3−1)2 | |
2) 2−√3= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 cze 22:44
Xia Qingxue:
Dobry wieczór
Milu
Pozdrawiam
3 cze 23:22
Mila:
4 cze 01:24