trygonometria
arek: 6sin2x + 5cosx + 3=0
próbuję za pomocą jedynki sobie dojsc do rownania kwadratowego ale delta jakaś koszmarna
wychodzi
3 gru 19:19
Mila:
6*(1−cos
2x)+5cosx+3=0
6−6cos
2x+5cosx+3=0
−6cos
2x+5cosx+9=0 /*(−1)
6cos
2x−5cosx−9=0
Δ=25+4*6*9=25+216=241
| | 5−√241 | | 5+√241 | |
cosx= |
| lub cosx= |
| >1 |
| | 12 | | 12 | |
odczytujesz wartość przybliżoną kąta, jesli potrzebna.
3 gru 20:26
arek: Ale tu trzeba równanie rozwiazać
3 gru 22:40
Mila:
| | 5+√241 | |
cosx=( |
| )>1 brak rozw. |
| | 12 | |
| | 5−√241 | |
cosx= |
| musisz podać wartość przybliżoną albo tak zostawić. |
| | 12 | |
Nie masz w tablicach dokładnej wartości.
3 gru 23:09