M ma dwa rozwiazania ujemne
Jack: wyznacz wartości parametru m dla których równanie ma dwa rozwiązania ujemne
3 gru 19:10
Mila:
I gdzie to równanie?
3 gru 19:10
Jack:

powiedzmy, że mam taką funkcje.
3 gru 19:12
Jack: albo nie , bo z tego to nie wyjdzie,
no to mam np.
2|x+1| −3 = m
Mam to rozwiazac w sposob graficzny.
Najpierw rysujac
f(x) = 2|x+1| − 3
a potem odczytujac z wykresu ...
3 gru 19:13
Jack: a więc?
3 gru 19:22
Metis: 2|x+1|−3=m
2|x+1|=m+3 /:2
Rysuj |x+1|, potem "ciachaj" prostą y=m
3 gru 19:23
Jack:

f(x) = 2|x+1| − 3
3 gru 19:24
Jack: no wlasnie, nie wiem o co chodzi z tym ciachaniem
3 gru 19:24
Jack: hmm

]
3 gru 19:30
Metis:

Masz zadanie:
Określić liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
2|x+1| −3 = m
Przekształcamy i otrzymujemy:
f(x)=|x+1|
Rysujesz wykres, który nie wyglada tak jak ten twój.
3 gru 19:38
Jack: wiec dwa rozwiazania ujemne ma dla...?
3 gru 19:39
Jack: Dlaczego rysuje prosta y = 2?
3 gru 19:40
Metis: I teraz patrzymy na wykres i naszą prostą.
Jeśli y=0 jedno rozwiązanie
Jeśli y>0 dwa rozwiązania
Jeśli y<0 brak rozwiązań
| | m+3 | |
y<1 ⇔ |
| <1 − rozwiąz. |
| | 2 | |
3 gru 19:41
Metis: Narysowałem przykładowo akurat y=2.
3 gru 19:41
Metis: | | m+3 | |
Oczywiście y<0 ⇔ |
| <0 |
| | 2 | |
| | m+3 | |
y>0 ⇔ |
| >0 |
| | 2 | |
3 gru 19:42
Jack: No dobra, powiedzmy...ale z wykresu odczytaj to chyba ≠ rozwiaz rownaniami
3 gru 19:44
Metis: To sposób graficzny, nie algebraiczny.
W obu przypadkach wyjdzie przecież to samo.
3 gru 19:47
Jack: A jak mam takie coś? :
y = 3|x+2|
3 gru 19:47
Metis: No i co z tą funkcją?
3 gru 19:48
Jack: to samo polecenie...
3 gru 19:48
Metis: Nie widzę tu zadnego parametru m. Napisałeś po prostu wzór funkcji.
3 gru 19:49
Jack: no tak, narysuj ta funkcje i odczytaj rozwiazania
3|x+2| = m
3 gru 19:52
Jack: Metis, nie masz moze gg, albo czegos takiego?
3 gru 19:53
Metis: Mam , ale chwilowo nie mam czasu, trzaskam analizę.
3
|x+2|=m
f(x)=3
|x+2|
Rysujemy f(x) oraz prostą y=m
http://i.imgur.com/iwQV6l2.png
1) y=1 ⇔ m=1 − jedno rozwiązanie
2) y<1 ⇔ m<1 − brak rozwiązań
3) y>1 ⇔ m>1 − dwa rozwiązania
3 gru 19:58
Jack: dlaczego akurat prosta 3?
rysujesz tak po prostu bye jaka?
co do tego gg, szkoda, bo mi zalezy bardzo ; D
3 gru 19:59
Jack: skoro chce dwa rozwiazania ujemne...
wiem ze dwa rozwiazania sa dla y>1
3 gru 20:00
Metis: Tak, normalnie tą prostą "jeździsz" po wykresie i odczytujesz.
3 gru 20:01
Jack: ale skad mam wiedziec kiedy sa ujemne, skoro calosc jest na osia X
3 gru 20:01
Metis: Ale co ujemne ? Badasz liczbe rozw. w zaleznosci od m
3 gru 20:02
ZKS:
Można popróbować w ten sposób.
3|x + 2| = m
Założenie m > 0, dla m ≤ 0 mamy brak rozwiązań
log3(m) = |x + 2|
Dla log3(m) < 0 mamy brak rozwiązań
dla log3(m) = 0 mamy jedno rozwiązanie
dla log3(m) > 0 mamy dwa rozwiązania.
3 gru 20:03
Jack: no tak, ale jesli chce zbadac kiedy sa 2 rozwiazania ujemne...
no to
dwa rozwiazania w ogole sa dla y>1
i teraz jak odczytac...
3 gru 20:03
Jack: Naprawde nikt nie chce pogadac na gg... 37209167
3 gru 20:05
Jack: Dobra, chyba juz wszystko jasne
3 gru 20:11
ZKS:
Dwa ujemne mamy, kiedy
|x + 2| = log
3(m)
x = log
3(m) − 2 < 0 ∧ x = −log
3(m) − 2 < 0
log
3(m) < 2 ∧ log
3(m) > −2
| | 1 | | 1 | |
m < 9 ∧ m > |
| ⇒ m ∊ ( |
| ; 9) należy jeszcze pamiętać, że dwa rozwiązania mamy dla |
| | 9 | | 9 | |
m > 1, więc m ∊ (1 ; 9).
3 gru 20:12
Jack: Dzięki wielkie.
3 gru 20:16