.
NG: Oblicz tangens kąta ostrego jaki tworzą styczne do okręgu o: x2+y2−8x−6y+21=0 przechodzące
przez pkt P(2,−1)
Obliczyłam S(4,3) i r=2
l: y−ax+b
po podstwieniu pkt P y=ax−2a−1 →ax−y−2a−1=0
z d(S,l) otrzymałam równanie prostej l , jednak nie wiem co dalej
3 gru 19:03
5-latek:

Zrobilem rysunek według Twoich obliczen
Widzisz z tego z ejedna styczna ma równanie x=2
Druga styczna ma równanie y=m(x−2)+1
wiec y−mx+2m−1=0 to mx−y−2m+1=0
wiemy ze d=2 wiec ze wzoru na podleglosc punktu S=(4,3) od prostej wyznacz m
Podstaw dane i wylicz m
3 gru 19:19
Mila:

x
2+y
2−8x−6y+21=0 ⇔
(x−4)
2−16+(y−3)
2−9+21=0
(x−4)
2+(y−3)
2=4
y=ax+b
x=2 jedna styczna
−1=2a+b⇔b=−1−2a
k: y=ax−1−2a
k: ax−y−1−2a=0
| | |4a−3−1−2a| | |
d(k,S=(4,3))=2= |
| |
| | √a2+1 | |
|2a−4|=2*
√a2+1 /
2
4a
2−16a+16=4a
2+4
16a=12
Dalej spróbuj sama
Będę za godzinę.
3 gru 19:23
NG: A to nie powinno mi wyniknąć z obliczeń a nie z rysunku?
3 gru 19:25
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
3 gru 19:28
NG: Dziękuję!
Wszystko przez to, że nie zrobiłam rysunku i nie ogarnęłam, że jedną styczną jest x=2.
| | |A1B2−B1A2| | |
tgβ wyliczyłam już ze wzoru |
| |
| | |A1A2+B1B2| | |
3 gru 19:37
5-latek: Rysunek jest tak samo pełnoprawnym rozwiązaniem tak samo jak obliczenia
Jeśli chcesz wykonać obliczenia to zauważ ze pek prostych przechodzących przez punkt P
ma rownie
y=m(x−x0)+b
czyli y=m(x−2)−1
Tam poprzednio napisałem zle (teraz zauwazylem błąd
Bo jest y−y0=m(x−x0) to y=m(x−x0)+y0
wiec jak posdtawimy wspolrzedne punktu P mamy
y−(−1)=m(x−2) to y+1=m(x−2) to y=m(x−2)−1
==============
Rownanie okręgu jest takie
x2+y2−8x−6y−21=0
Podstaw y to tego równania i policz m
3 gru 19:45
5-latek: Jeśli jesteś studentka to powinnas wiedzieć ze tg kata pomiędzy
prosta
x=a
i prosta
y=mx+b można wyznaczyć ze wzoru
3 gru 19:53
NG: Nie jestem studentką , maturzystką
3 gru 20:21