Pierwiastki HELP!!!
ja: √144 − 288√2
bardzo proszę o rozwiązanie takiego przykładu krok po kroku. Z góry dzięki
3 gru 18:43
PW:
z = √144(1 − 2√2) = √122(1 − 2√2) = 12√1−2√2 = 12√ i2(√2−1)
3 gru 19:19
ja: wynikiem jest liczba X wyłączona przed nawias a w nawiasie
√y −
√z.Jak wyłaczyć z czegoś
takiego ten pierwiastek spod pierwiastka

?
3 gru 19:32
PW: Nie rozumiesz ? Liczba pod pierwiastkiem jest ujemna − wkraczamy w działania na liczbach
zespolonych, stąd pojawiło się i2. Jeżeli tego nie umiesz (nie znasz liczb zespolonych), to
po prostu piszesz, że taki twór nie istnieje.
3 gru 20:42