Geometria Analityczna
Marcin: Wyznacz środek S i skalę jednokadności J, ktora okrąg
o1:x2+y2+12x+2y+36 przekształciła na okrąg 02:x2+y2−16x−12y+96=0
Obliczyłem już So1 (−6,−1) So2 (8,6)
ro1 = 1
ro2=2
Co dalej?
3 gru 18:00
Janek191:
S = ( x; y)
→ →
SO
2 = 2*O
1S
[ 8 − x , 6 − y ] = 2*[ x +6, y +1 ] = [ 2 x + 12, 2 y + 2 ]
8 − x = 2x + 12 6 − y = 2 y + 2
3 x = − 4 4 = 3 y
Rozpatrz II przypadek − dla k = 2.
3 gru 18:27
Janek191:
II.
k = 2
O1 = ( −6, −1) O2 = ( 8, 6)
S = ( x; y)
→ →
2*SO1 = SO2
więc
2*[ − 6 − x; − 1− y ] = [ 8 − x ; 6 − y ]
[ − 12 − 2 x ; − 2 − 2y ] = [ 8 − x; 6 − y]
−12 −2 x = 8 − x − 2 − 2y = 6 − y
x = − 20 y = − 8
S = ( − 20; − 8)
============
3 gru 18:54
Marcin: wow jakie to proste dziękuję
3 gru 18:59
Janek191:
Środki okręgów : O1, O2
S − środek jednokładności.
3 gru 19:07