aa
Piotrrr: Macierze
Dla lambda
1 = 1+ i lambda
2 = 1−i
Pierwiastkiem wychodzącym mi z macierzy jest Re = [0,1,1] i Im = [−1,0,0]
tak więc po podstawieniu w różniczkach wychodzi:
x
1(t) = ([0,1,1] cost − [−1,0,0]sint)e
t // lambda
1 = 1+i
x
2(t) = ([0,1,1] sint + [−1,0,0]cost)e
t // lambda
2 = 1−i
Chciałbym się spytać jak się generuje te rozwiązania? Szukając analogi to w pierwszym
cos − sin dla 1+i czyli część zespoloną się obraca znak? W drugim przypadku zamienia się
miejscami sin <−> cos

i znow na odwrót sin + cos dla 1−i

proszę o wytłumaczenie