vat do obliczenia
pysia: ZADANIE
Ustal Vat naliczony, należny oraz kwotę do Urzędu Skarbowego.
a) Firma kupiła 200 szt. Długopisów po 12 zł. Brutto a sprzedała 180 szt. Po 21 zł netto (vat
8%)
b) Firma kupiła w kraju towar o wartości 12000 zł brutto. Po dołożeniu komponentu o wartości
300 euro sprzedała towar za 13000 zł netto. Vat 23%.
3 gru 16:18
PW: Zadanie a) to brednie.
3 gru 16:26
PW: A, rozumiem. pewnie piszesz w takim programie, który kropkę traktuje jako koniec zdania i sam
zaczyna wielką literą.
Miało być:
Firma kupiła 200 szt. długopisów po 12 zł brutto, a sprzedała 180 szt. po 21 zł netto (VAT
wynosi 8%) ?
3 gru 16:35
pysia: tak
3 gru 16:37
PW: A znasz odpowiedzi? O urzędnika skarbowego albo księgowego na tym forum trudno, gdyby były
odpowiedzi, to matematyk może się pokusić o wyjaśnienie.
3 gru 17:33
pysia: niestety nie znam odp
3 gru 17:38
PW: Zaryzykuję, najwyżej ekonomiści mnie wyśmieją.
Kupując 200 długopisów po 12 zł brutto firm zapłaciła dostawcy
200·12 = 2400,
na kwotę tę składały się:
− wartość netto długopisów c
− podatek VAT w wysokości 8% od kwoty c.
Mamy więc:
1,08c = 2400
c = 2222.22,
zapłacony dostawcy podatek VAT jest równy
(1) 2400 − 2222,22 = 177,78.
Sprzedaż 180 szt. długopisów po zł 21 netto oznacza sprzedaż na kwotę netto
180·21 = 3780.
Do kwoty tej należy doliczyć podatek 8%, to znaczy
(2) 0,08·3780 = 302,40,
i o taką kwotę należy podwyższyć wartość długopisów przy sprzedaży klientom, czyli długopisy
sprzedano klientom za kwotę brutto
3780 + 302,40 = 4082,40 zł.
To znaczne uproszczenie, ale zakładając że firma w tym miesiącu nie miała innego obrotu, do
Urzędu Skarbowego zapłaci z tytułu VAT różnicę między kwotą (2) a kwotą (1), to jest
302,40 − 177,78 = 124,62.
3 gru 18:50
pysia: dzieki bardzo

kazda pomoc jest ważna

a pomozesz w pkt b?
3 gru 18:56