Gimnazjum NWW
Ela: Gimnazjum
Znajdź NWW liczb 15,22,23,54,83,1118
Rozwiązanie = 5 z matmy
3 gru 16:07
olekturbo: To się postaraj, żeby zgarnąć piątkę
3 gru 16:31
Ela: Czy może mi ktoś sprawdzić wyszło mi 3 biliony 169 milionów 379 tysięcy 70.
3 gru 17:09
Janek191:
Nie za dużo ?
3 gru 17:21
Ela: Znalazłam na forum metodę pigora i nią właśnie robiłam potem iloczyn wpisałam na program od
brata i tyle wyszło. Jak możesz to sprawdź.
3 gru 17:23
Janek191:
3 buliony, czy 3 miliardy ?
3 gru 17:28
Ela: 3 Biliony
3 gru 17:31
Janek191:
To masz źle

15 = 3*5
22 = 2*11
23
54 = 3*3*3*2
83
1118 = 2*13*43
więc
NWW( 15,22,23,54,83,1118) = 2*13*43*83*23*11*3*3*3*5 = 3 169 379 070
trzy miliardy 169 milionów 379 tysięcy siedemdzisiąt.
3 gru 17:40
olekturbo: moze program po angielsku byl
3 gru 17:45
Ela: No tak program napisał bilion co z ang znaczy miliard dzięki wielkie
3 gru 17:46