PW: Rozwiązałaś nie to zadanie, chyba że rzeczywiście miało być w liczniku 1+
√3i.
Jeżeli tak, to postaram się obliczyć algebraicznie, bez stosowania postaci trygonometrycznej:
(1) (−1+i)
2 = 1−2i + i
2 = 1 − 2i −1 = −2i.
(2) (1+
√3i)
2 = 1 − 2
√3i + 3i
2 = −2 + 2
√3i = −2(1−
√3i),
w takim razie
(3) (1 +
√3i)
3 = −2(1 −
√3i)(1 +
√3i) = −2 (1
2 − (
√3i)
2 = −1(1 + 3) = −8,
a z (2) i (3) wynika
(4) (1+
√3i)
5 = (−8)·(−2)(1−
√3i) = 16(1−
√3i).
Dzieląc (4) przez (1) dostajemy
| | 16(1 − √3i) | | 1 − √3i | |
|
| = −8 |
| = 8(√3 + i}. |
| | −2i | | i | |
Rzeczywiście, wynik jest poprawny.