matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki nieoznaczone
Hashiri:
Oblicz całkę nieoznaczoną:
x*cosx*dx
∫
=
sin
3
x
3 gru 13:58
J:
przez części:
cosx
u = x v' =
sin
3
x
1
u' = 1 v = −
(sinx)
−2
2
3 gru 14:23
Hashiri:
A jak znalazłeś v ?
3 gru 15:02
Hashiri:
bądź jak znalazłaś v ?
3 gru 15:02
J:
cosx
scałkowałem:
sin
3
x
3 gru 15:04