Wyznacz
helen: Wyznacz liczbę punktów przecięcia prostej o równaniu y=m z wykresem funkcji:
F(x) = −2x2 dla x≤1
x−3 dla x>1 w zależności od wartości parametru m
3 gru 12:52
J:
najpierw naszkicuj wykres f(x)
3 gru 12:54
helen: niestety u naszej babki wyznacz to nie oznacza naszkicuj

więc nie umiem ruszyc z tym
zadaniem
3 gru 12:58
ICSP: Dla x ≤ 1 mamy :
1 rozwiązanie dla m < −2 oraz m = 0
2 rozwiązania dla m ∊ [2 ; 0)
0 rozwiazań dla m > 0
Dla x > 1 mamy:
1 rozwiazanie dla m > −2
0 rozwiazań dla m ≤ −2
Ostatecznie sumując odpowiednio:
1 rozwiazanie dla m < − 2 i m > 0
2 rozwiązania dla m = −2 oraz m = 0
3 rozwiązania dla m ∊ (−2 ; 0)
3 gru 13:15
helen: dziękuję
3 gru 13:22