matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz piaty wyraz ciągu (a_n) ktorego suma n poczatkowych wyrazow okreslona je
Psotks1990:
Wzorem S
n
=n (2
n
+1)
3 gru 11:27
Malgosia:
S5 = 5*(2*5 + 1) = 5*11 = 55 S4 = 4*(2*4 + 1) = 4*9 = 36 a5 = S5 − S4 = 55 − 36 = 19
3 gru 11:32