Granica
Malgosia: Granica
n−>
∞
3 gru 11:22
Malgosia: Podbijam
3 gru 12:10
Małgosia: Może mi ktoś to pomóc policzyć?
3 gru 17:58
Janek191:
Podziel licznik i mianownik przez n
1,5
lim a
n = 0
n→
∞
3 gru 18:12
Małgosia: @Janek191, mógłbyś mi to zacząć, bo nie wiem jak mam podzielić
√n3+1 przez n
1,5
3 gru 18:28
Janek191:
Pod znakiem pierwiastka w liczniku dzielimy przez (n1,5)2 = n3
Pod znakiem pierwiastka w mianowniku dzielimy przez ( n1,5)3 = n4,5
3 gru 18:33
3 gru 18:51
Janek191:
Po podzieleniu otrzymamy:
| | √ 1 + 1n3 | |
an = |
| |
| | 3√ n0,5 +1n4,5 + 1n1,5 | |
3 gru 18:58
Małgosia: no i z tego wynika, że licznik wynosi 1, a w mianowniku mam coś wyciągnąć przed ten
pierwiastek? Bo mianownik nie moze dązyc do zera
3 gru 19:12
Janek191:
Mianownik dąży do +∞
bo tam jest ≈ n16 = 6√n
3 gru 20:08