dla jakich wartości a równanie
Justin: proszę o pomooooooc
dla jakich wartości a równanie |9−x2|=a ma dokłanie trzy rozwiązania?
3 gru 10:56
J:
szkicujesz wykres f(x) = I9−x2I ... potem przesuwasz prostą: y = a i patrzysz,kiedy przecina
wykres dokładnie w trzech punktach
3 gru 11:00
J:
Odp: a = 9
3 gru 11:02
Justin: Babka nam powiedziała, że nie możemy tego robić graficznie. Dlatego leże i kwicze.
3 gru 11:02
ZKS:
|9 − x2| = a
Założenie a ≥ 0.
x4 − 18x2 + 81 − a2 = 0
Niech x2 = t ≥ 0.
t2 − 18t + 81 − a = 0
t1 + t2 > 0 ⇒ 18 > 0 ⇒ a ∊ R
t1t2 = 0 ⇒ 81 − a2 = 0 ⇒ a = ±9
Zbieramy wszystkie warunki razem i dostajemy a = 9.
3 gru 11:16
J:
założenie: a ≥ 0
⇔ [ 9 − x2 = a lub 9 − x2 = − a ] ⇔ [ x2 = 9 − a lub x2 = 9 + a ]
aby istniały dokładnie trzy rozwiazania, to albo : 9 + a = 0 ⇔ a = − 9 (odpada)
albo : 9 − a = 0 ⇔ a = 9
3 gru 11:18
Justin: dziękuję !
3 gru 11:24