Rozwiąż równanie
Marta: Prosze o pomoc z zadaniu.
Rozwiąż równanie x+3√x+2−8=0
3 gru 09:47
J:
1) założenie: x ≥ −2
.... ⇔ 3√x+2 = 8 − x .. teraz założenie: 8 − x ≥ 0 ⇔ x ≤ 8 i obustronnie do kwadratu
3 gru 09:53
Marta: czyli wynikiem końcowym jest 2√2 i −2√2 ?
3 gru 10:00
ICSP: nie
3 gru 10:07
Marta: hmm.. to ja już nie mam pojęcia jak dalej ruszyć
3 gru 10:10
ICSP: Przecież
J napisał Ci dokłądnie jak to zrobić
3 gru 10:22
Marta: nie rozumiem końcowego sformułowania i obustronnie do kwadratu.
3 gru 10:29
J:
II sposób:
t = √x=2 i t ≥ 0 i t2 = x + 2
⇔ x + 2 + 3√x+2 − 10 = 0 , czyli: t2 + 3t − 10 = 0 ... i rozwiązuj
3 gru 10:36
J:
t = √x+2 ... oczywiście
3 gru 10:39
Marta: oo. teraz rozumiem, Dziękuję pięknie
3 gru 10:43