Wyznaczanie ciągu.
tadeusz: Wyznacz a1 , a2, a3 i a4 z tego wzoru.
Nie rozumiem tego wogóle.
a1=−3
an+1=2an+n2
3 gru 08:15
J:
an+1 = 2*an + n2 i a1 = −3
a2 = a1+1 = 2*(a1) + n2 = 2*(−3) + 12 = −6 + 1 = −5
3 gru 08:22
tadeusz: Dzięki
3 gru 12:05
tadeusz: A jak byś mógł to powiedz mi jak wyliczyć a3 bo próbowałem to rozpisać to nic mi nie wychodzi
3 gru 13:07
ICSP: a3 = 2a2 + 22
3 gru 13:10
tadeusz: a3=2a2+22=2*(−5)+4=−10+4=−6
a4=2*a3+32=2*(−6)+9=−12+9=−3
dobrze zrobiłem ?
3 gru 13:25
J:
3 gru 13:28
tadeusz: Dzięki wielkie
3 gru 13:30