graniastosłup jak wyznaczyc kat alfa
martaagl26: Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawedzi podstawy 18 i wysokosci \sqrt{} 243 przecieto
płaszczyzna przecgodzacą przez jedną z krawedzi podstawy i nachyloną do podstawy pod katem
\alpha .Wyznacz miare kąta \alpha dla którego otrzymany przekrój jest trójkątem .wykonaj
rysunek pomocniczy. Dla \alpha =60 stopni oblicz pole otrzymanego przekroju
3 gru 08:12
===:
Zrób rysunek ... i włącz myślenie ... to nie gryzie
3 gru 10:48
===:
3 gru 11:01
martaagl26: mnie nie tyylko gryzie ...wrecz zjada
3 gru 11:59
martaagl26: Czy moge ewentualnie prosic o podpowiedz?
3 gru 12:01
dero2005:
To ma być ostrosłup czy graniastosłup?
3 gru 12:04
martaagl26: graniastosłup
3 gru 12:06
3 gru 12:09
martaagl26: dzieki... tylko nadal nie wiem jak to ugrysc
3 gru 12:13
J:
najpierw policz wysokość podstawy
3 gru 12:14
martaagl26: nie mam pojecia jak to zrobic geometria to dla mnie czarna magia siedze nad tym juz od
wczoraj i nasal jestem w punkcie wyjscia
3 gru 12:20
J:
| | 18√3 | |
w podstawie jest trójkąt równoboczny i jego wysokość h = |
| |
| | 2 | |
teraz policz d z trójkąta jak na rysunku
3 gru 12:26
martaagl26: Wiem jestem niereformowalna ale ...skad mam wziac H?
3 gru 12:31
J:
przeczytaj treść zadania
3 gru 12:31
martaagl26: aaaa dzieki bardzo
3 gru 12:36
martaagl26:
licza z tw pitagorasa wychodzi cos bardzo dziwnego
3 gru 12:48
3 gru 12:49
J:
| | 324*3 | |
d2 = |
| + 81*3 ⇔ d2 = 81*3 + 81*3 = 6*81 ⇒ d = 9√6 |
| | 4 | |
3 gru 12:52
J:
albo tak, jak napisał dero2005 .... siak czy owak, α = 45o
3 gru 12:53
martaagl26: Matko jakie to wszystko jest skomplikowane ...dzieki bardzo :0
3 gru 17:46
dero2005:
3 gru 19:51
martaagl26: dziekuje
4 gru 12:25
martaagl26: a jeszcze prosze o pomoc w drugiej czesci zadania:(
4 gru 13:23
dero2005:
Policz długość tej wysokości(zielona,przerywana linia pod kątem 60o) z cosinusa a potem
długość krótszego boku trapezu z Talesa.
4 gru 13:36
martaagl26: i znowu nie wiem z czegomam to liczyc?
4 gru 13:58
J:
masz wskazówkę: 13:36
4 gru 14:00
martaagl26: czana magia
4 gru 14:36
Jerzy:
h
z − zielona wysokość
4 gru 14:39
4 gru 14:41
martaagl26: poległam w zaden sposób nie umiem tego skonczyc:(
4 gru 17:05
Mila:
Hg=√243 ?
4 gru 17:12