Pomocy nie wiem jak zrobić :(
OLAAA: Funkcja f (x) = −x2 + bx + 4 przyjmuje najwiekszą wartość dla x = 2 . Oblicz f (1) .
3 gru 08:07
J:
| | b | |
Z treści zadania mamy: xw = 2 , czyli: 2 = − |
| ... stąd oblicz: b |
| | −2 | |
3 gru 08:13
OLAAA: ja własnie nw jak to zrobić:(
3 gru 08:24
J:
| | b | |
2 = − |
| ⇔ − b = − 4 ⇔ b = 4 , |
| | −2 | |
czyli mamy funkcję: f(x) = − x
2 + 4x + 4 ... teraz za x podstaw 1 i oblicz: f(1)
3 gru 08:27
OLAAA: f(1)=−1+4*1+4=3+4=7 tak ma wyjść może ?
3 gru 08:41
J:
tak
3 gru 08:42
OLAAA: to dzięki wielkie
3 gru 08:44