funkcja f jest malejąca rozwiąż nierówność
Krzysiek: siemka
takie zadanie nie wiem jak zrobić
wiedząc że funkcja f jest malejąca rozwiąż nierówność :
f(sin x) < f(
√3cos(2x))
jakoś tak to robię, ale myśl o zmianie znaku mnie dręczy nie pamiętam jak to z tym jest
f(sin x) < f(
√3(sin
2 − 1 + sin
2))
f(sin x) < f(
√3(2sin
2 − 1))
f(sin x) < f(
√3 * 2sin
2 −
√3)
zmieniam znak nierówności strzelam
sin x >
√3 * 2sin
2 −
√3
sin x −
√3 * 2sin
2 +
√3 > 0
czy to ma sens jakiś wgl

licząc dalej straszny młyn wychodzi ....
3 gru 02:44
J:
z faktu,że funkcja jest malejąca wynika: sinx > √3cos2x ⇔ sinx − √3cos2x > 0
⇔ sinx − √3(1 − 2sin2x) > 0 ⇔ 2√3sin2x + sinx − √3 > 0
i teraz podstaw: t = sinx i ItI < 1
3 gru 08:20
Krzysiek: obliczyć dalej oblicze

dzięki
ale jak to jest z tymi znakami zmienia się to jakoś ?
3 gru 10:00
Krzysiek: a co pomieszałem w moich obliczeniach bo korzystając ze wzoru
cos2x = sin2x − cos2 a potem z jedynki tez jakoś powinno to wyjść chyba nie?
3 gru 10:11
J:
cos2x = cos2x − sin2x
3 gru 10:37