Nielegalni imigranci
Pedro: Od strony x>2 do leżącej na x=2 granicy zmierzają nielegalni imigranci. Ich przewodnik idzie
| | 4x−2x+1−8 | |
krzywą y= |
| , reszta równolegle do niego. Wejdą na granicę naraz, całą |
| | x2−6x+8 | |
ławą o szerokości ln4. W tym samym czasie dotrze na nią z drugiej strony patrol graniczny,
podążający szlakiem y=lnAx. Jakie parametry A obierze dowódca patrolu, który ma dokładne
informacje a przy tym panicznie boi się napotkania przybyszów?
Godzio:
Ja to rozumiem tak
Przewodnik wchodzi w punkt:
| | 4x − 2x + 1 − 8 | | 0 | |
limx → 2− |
| = [ |
| ] = hospital |
| | x2 − 6x + 8 | | 0 | |
| | 4xln4 − 2x + 1ln2 | | 16ln4 − 8ln2 | |
= limx → 2− |
| = |
| = |
| | 2x − 6 | | −2 | |
| | 32ln2 − 8ln2 | | 24ln2 | |
= |
| = |
| = −12ln2 |
| | −2 | | −2 | |
Teraz imigranci idą równolegle do niego ławą o szerokości ln4, więc
przyjmijmy, że −12ln2 to środek tej ławy stąd wszyscy wchodzą w
| | 1 | | 1 | |
przedziale: [−12ln2 + |
| ln4, −12ln2 − |
| ln4], ale ln4 = 2ln2 |
| | 2 | | 2 | |
więc mamy przedział [−11ln2,−13ln2]
No to dowódca nie chce wejść w ten przedział więc bierzemy A, które
nie spełniają nierówności:
−11ln2 ≤ lnAx ≤ −13ln2, przy x → 2
więc
ln2
−11 ≤ ln(2A) ≤ ln2
−13
2
−11 ≤ 2A ≤ 2
−13
2
−12 ≤ A ≤ 2
−14
Stąd A ∊ (−
∞, 2
−12) U (2
−14,
∞)