ciągłość funkcji
Sylwia: zbadać ciągłośc funkcji
niby takie proste a nie wiem jak to ugryść
mam funkcję
e
x+2 dla x≤−2
f(x)= x
2−4 dla −2<x<2
√x−2 dla x≥2
x
0=2 i x
0= −2 tak

?
musi istnieć granica x→x
0 funkcji f(x)
wartość funkcji musi być równa tej granicy
to tyle teorii a jak mam to liczyć w praktyce ?
i jaki jest wykres bo jak dla mnie to nie jest ciągły choć obliczenia oznaczają co innego
2 gru 23:46
Godzio:
Żeby funkcja była ciągła w x0 musi być spełniony warunek:
f(x0) = limx→x0+f(x) = limx→x0−f(x)
Mamy.
f(−2) = limx→−2−f(x) = e−2 + 2 = 1
limx→−2+f(x) = limx→−2+(x2 − 4) = 0 ≠ 1, nie jest ciągła w −2
f(2) = limx→2+f(x) = √2 − 2 = 0
limx→2−f(x) = limx→2−(x2 − 4) = 0, jest ciągła w 2
3 gru 01:22