punkty przeciecia paraboli
ewret: Wyznacz punkty przecięcia paraboli y=−√3/2(x−3)(6+x) z osiami układów współrzędnych.
2 gru 23:09
cos tam:
y = 0 oraz x = 0
2 gru 23:12
ewret: wyjaśnisz?
2 gru 23:13
cos tam:
nie wiem co tu wyjasniac. gdy za x=0 to otrzymamy przeciecie z osia OY, gdy za y = 0 to z osia
OX. i to tyle.
2 gru 23:19
ewret: serio?

i koniec ?

bez obliczeń?
2 gru 23:19
Janek191:
Obliczenia dla ciebie
2 gru 23:21
cos tam:
masz obliczyc to co napisalem. LOPATOLOGICZNIE :
− wstaw w miejsce x 0 i wylicz y
− wstaw w miejsce y 0 i wylicz x
2 gru 23:21
ewret: jak podstawiłam zero zamiast x wyszło mi √3/6
2 gru 23:25
cos tam:
zle
2 gru 23:26
ewret: kurde
2 gru 23:27
Janek191:
Jakieś kłopoty z liczeniem ?
2 gru 23:27
ewret: 9√3
2 gru 23:28
cos tam:
minusy sie skroca i zostanie :
2 gru 23:28
ewret: troche
2 gru 23:28
Janek191:
y = −U{
√3}{2]*(x − 3)*(x + 6)
| | √3 | | √3 | |
więc dla x = 0 jest y = − |
| *( 0 − 3)*(0 +6) = − |
| *( − 18} = 9√3 |
| | 2 | | 2 | |
2 gru 23:29
cos tam:
2 gru 23:29
ewret: a dla y=0?
2 gru 23:30
cos tam:
masz iloczy. kiedy iloczy jest rowny 0 ?
2 gru 23:30
ewret: czyli bedzie 0
2 gru 23:31
cos tam:
nie.
a*b = 0 gdy a = 0 lub b = 0
2 gru 23:32
ewret: dobra rozumiem juz
2 gru 23:32
cos tam:
i ile wyszlo ?
2 gru 23:36
ewret: 6 i −3
2 gru 23:37
cos tam:
na pewno ?
2 gru 23:38
ewret: sorki −6 i 3
2 gru 23:39
cos tam:
no
2 gru 23:40