Pliska.
XBELA.: Siemaneczko.

log
x−1x+5 0,3 > 0
Dziedzina wyszła mi zebx należy od ( − nieskończoność, −5) suma (1, + nieskończoność)
Co dalej?
2 gru 22:25
XBELA.: Bardzo ważne
2 gru 22:43
Jack: ktore to podstawa?
a ktore czesc co liczysz
2 gru 22:49
XBELA.: Loga c = b
a = x−1x+5
c= 0,3
2 gru 22:51
Jack: Mówisz, że dziedzine masz...uwierze na słowo
aczkolwiek czy na pewno masz takie zalozenia :
Jeśli tak to ok.
2 gru 22:55
XBELA.: Tak
2 gru 22:58
Jack: O ile sie nie myle to trzeba rozpatrzec dwa warunki
1) kiedy "a" ∊ (0;1)
2) kiedy a>1
2 gru 23:00
J:
i nie mylisz się
2 gru 23:03
Jack:
1)kiedy "a" ∊ (0;1) :
| | x−1 | | x−1 | |
log ( |
| ) 0,3 > log ( |
| ) 1 |
| | x+5 | | x+5 | |
0,3 < 1
x ∊ R
2) kiedy a>1
| | x−1 | | x−1 | |
log ( |
| ) 0,3 > log ( |
| ) 1 |
| | x+5 | | x+5 | |
0,3>1
sprzeczne...
Czyli a ∊ (0;1)
Skoro nam wyszło, że x ∊ R
To naszym wynikiem jest dziedzina
czyli
2 gru 23:05
Jack: jeszcze
| x−1 | |
| < 1 (bo mamy, że a należy (0;1) |
| x+5 | |
2 gru 23:07
Jack: Kurcze, nwm czy teraz nie mowie czegos zle...
2 gru 23:10
Jack: Ogolnie powinno wyjsc ( z tego co widze w programie)
ze x<1
2 gru 23:13
Jack: x>1 ***
przepraszam bardzo
czyli moze sie zgadzac
2 gru 23:13
Jack: z tego
wychodzi
x∊(−5;
∞)
Skoro dziedzina Ci wyszła :
Dziedzina wyszła mi zebx należy od ( − nieskończoność, −5) suma (1, + nieskończoność)
no to uwzgledniajac wszystko (czesc wspolna)
Wychodzi ze x ∊ (1;
∞)
No i fajno
Proszę bardzo
2 gru 23:15
XBELA.: Prosze o wytłumaczenie dokładne
2 gru 23:15
XBELA.: Bo się pogubilam
2 gru 23:16
XBELA.: Co się dzieje z 2 warunkiem?
2 gru 23:20
Jack: Przepraszam za bledy ale pisze z telefonu.
Wiec obliczylas dziedzine
Teraz sprawdzasz jakie jest "a" i w jednym nam wychodzi ze x∊R a w drugim ze brak rozwiazan.
Normalnie jak by byly we dwoch to bysmy musieli rozpisac ze dla takiego "a" wynosi tyle
dziedzina, a dla tego drugiwfo tyle. Ale my mamy rozwiazania tylko w jednym i to w: a∊(0;1).
Skoro wiemy ze tam mamy rozwiazania no to.nasze "a" musi byc wieksze od zera i mniejsze od
jeden.
2 gru 23:21
XBELA.: A kiedy x należy do ( −5, + nieskończoność)
2 gru 23:23
XBELA.: I dziękuje za pomoc!
2 gru 23:24
Jack: To ze x∊(−5;∞) to jest jeden z warunkow... Wychodzi Ci to z tego ze "a" musi byc mniejsze od
jeden
Wczesniej w dziedzinie uwzgledniles ze "a" >0 dlatego nie trzeba bylo tego sprawdzac raz
jeszcze
2 gru 23:26
Jack: Nwm czy to jest jasne... Ale mamy ze a skoro to jest podstaws logarytmu to a nie moze
byc rowne jeden i musi byc wieksze od zera.
Dla a<1 trzeba zmienic znak.w nierownosci... Wiec sprawdzamy kiedy.a jesy wieksze a
kiedy mniejsze od jeden. Bysmy mieli dwie dziedziny tak jakby ale.rozwiazania mamy
rylko.w.jednej
2 gru 23:33
Jack: Ja musze isc spac bo rano wstaje...pewno Ty tez. Mam nadzieje ze zeozumiesz.
3maj sie i dobranoc!
2 gru 23:35