4n−1 | ||
lim [ | ]3n wychodzi mi e−3 | |
4n−5 |
4n−1 | |
jest liczbą większą od 1 (dla wszystkich n > 1). Czy to podniesione do potęgi 3n | |
4n−5 |
1 | ||
? | ||
e3 |
| |||||||||||
an = [ ( | )4n]0,75 | ||||||||||
|
e−1 | ||
lim an =( | )0,75 = ( e4)0,75 = e3 | |
e−5 |
4n−1 | 4n−5+4 | 4 | |||
= | =(1+ | ) | |||
4n−5 | 4n−5 | 4n−5 |
4 | ||
limn→∞(1+ | )3n= | |
4n−5 |
4 | ||
=limn→∞[(1+ | )(4n−5)/4)](4*3n)/(4n−5)=e3 | |
4n−5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |