Oblicz wartość wyrażenia:
xy2−4/5z1 dla x=3,(3), y=0,(5) i z=0,(9)
Tam ma być do potęgi −2 i −1 tylko nie wiedziałem jak zrobić, aby wyświetliło ujemną potęgę.
| 4 | ||
x*y−2− | *z−1= tak ma być? | |
| 5 |
| 3 | 1 | 10 | ||||
x=3,(3)=3 | =3 | = | ||||
| 9 | 3 | 3 |
| 5 | ||
y=0,(5)= | ||
| 9 |
Wynik wychodzi poprawny, sprawdziłem w odpowiedziach, wielki dzięki za pomoc
Tylko jeszcze jedno pytanie dlaczego za z=0,9 można dać 1?
| 2 | ||
0,(2)= | ||
| 9 |
| 25 | ||
0,(25)= | ||
| 99 |
| 9 | ||
0,(9)= | =1 | |
| 9 |