n(4n2−1) | ||
12+32+52+...+(2n−1)2= | ||
3 |
[n(4n2−1)+3] | ||
Nie chce mi się zgodzić, bo lewa strona wychodzi mi | ||
3 |
1*( 4 *1 −1) | ||
12 = | ok | |
3 |
n*( 4 n2− 1) | ||
12 + 32 + 52 + ... + (2 n −1)2 = | ||
3 |
n*( 4 n2 − 1) | n*( 4 n2 − 1) | 3*(4 n2 + 4 n + 1) | ||||
= | + ( 2 n + 1)2 = | + | = | |||
3 | 3 | 3 |
4 n3 − n + 12 n2 + 12 n + 3 | 4 n3 + 12 n2 + 11 n + 3 | |||
= | = | = | ||
3 | 3 |
4 n3 + 8 n2 + 4 n − n + 4 n2 + 8n + 4 − 1 | (n +1)*( 4*( n +1)2 −1 ) | |||
= | = | |||
3 | 3 |
3*(4n2+4n+1) | ||
A dlaczego prawą stronę trzeba przemnożyć przez | . Skąd ja mam to | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |