jak to policzyć
Sylwia: zadanie z treścią
Producent rozlewa sok do kartonowych pudełek w kształcie prostopadłościanu o obętości 1,8l.
| | 2 | |
Stosunek długości krawędzi podstawy kartonu = |
| . |
| | 3 | |
Jakie wymiary powinno mieć pudełko aby na jego wymiary zużyć jak najmniej kartonu.
(Zaniedbujemy ilość tektury do złożenia sklejenia)
V=abc
abc=1,8l
| | 2 | |
Stosunek długości krawędzi podstawy kartonu = |
| . |
| | 3 | |

już zapomniałam co to znaczy
2 gru 21:29
wmboczek: a=2x, b=3x, 6x2c=1800 cm3 c=?
10cx ma mieć min
2 gru 21:44
Sylwia: poproszę o wyjaśnienia dlaczego a =2x
b=3x

?
2 gru 21:54
random: Ponieważ 2x3x = 23 , czyli stosunek długości krawędzi podstawy
2 gru 22:01
Sylwia: może głupie to pytanie ale czy długośc boków podstawy to nie poprostu liczba

za proste

no niech będzie już liczba razy x
2 gru 22:06
Sylwia: nie umiem tego rozwiązać
2 gru 22:12
Sylwia: liczymy pochodną
c= 300*x
−2 pochodna =300* (−2)x
−3= −600x
−3
c'=0 gdy x= −
3√600 = −
3√8*75 = −2
3√75
i co podstawiamy za x
6* (−2
3√75)
2 *c=1800
zupełnie nie wiem jak mam się zabrać do tego zadania
2 gru 22:40
+-: =abh=1,8dm3 a=2x b=3x h=?
P = Pp +Pb
Ekstremum⇒ P'
2 gru 22:51
Mila:

x− wspólna miara
a=2x
b=3x
Wprowadzamy takie podstawienie, aby uprościć obliczenia:
V=a*b*c
1800=2x*3x*c
1800=6x
2*c
P
c=2*(2x*3x)+(2*2x+2*3x)*c
P'(x)=0
24x
3=3000
x
3=125
x=5
jeszcze badamy czy pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni (wtedy dla x=5 ma min.)
To zrób sama.
a=2*5=10
b=3*5=15
spr.
10*15*12=180*10=1800
====================
2 gru 23:02
Sylwia: skoro P = Pp+Pb = 5400x
i z tego P ' =5400
do bani to zadanie nic nie rozumiem
czy może mi ktoś pokolei wytłumaczyć co mam zrobić i dlaczego
a ja sobie policzę
2 gru 23:05
Mila:
Sylwia przeczytaj rozwiązanie.
Pudełko ma przecież przykrycie.
Skąd wzór 5400x na powierzchnię prostopadłościanu. Patrz na rysunek.
2 gru 23:08
Sylwia: cześć Mila
Pc +

?
czy to pole całego prostopadłościanu

?
a jeżeli tak to na końcu powinno być 2* a *c a nie samo c

?
P= 2*(ab−bc+ac)
2 gru 23:08
Sylwia: P= 2*(ab+bc+ac)
sorki literówka
2 gru 23:09
Mila:
Pc=2*(a*b)+2*(a*c)+2*(b*c)=2*(a*b)+2*c*(a+b)
a=2x
b=3x
2 gru 23:12
Sylwia: ok wynik wyszedł nam ten sam
sory że tak dopytuję ale chcę to zrozumieć a nie bez sensu przepisywać gotowca
dzięki Mila jesteś bardzo pomocna
2 gru 23:17
Mila:
2 gru 23:18
Sylwia: MIla
badamy czy pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni (wtedy dla x=5 ma min.)
p'>0
gdy x<5
p'<0 gdy x>5
czy to oznacza że mamy ekstremum maximum a nie minimum

?
2 gru 23:30
Godzio:
| | 3000 | |
p'(x) = 24x − |
| > 0 ⇒ 24x3 − 3000 > 0 ⇒ x3 − 125 > 0 |
| | x2 | |
(x − 5)(x
2 + 5x + 25) > 0
Dla x > 5 pochodna p'(x) > 0
Dla x < 5 pochodna p'(x) < 0
Stąd w x = 5 jest minimum lokalne.
3 gru 01:24