Zbadaj ciągłośc funkcji
justyna: Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Zbadaj Ciągłość funkcji
a) f(x)=IxI/x dla x różne od 0
0 dla x=0
b)f(x)=x2−5x+6/x−2 dla x różne od 2
x2−4 dla x=2
c)f(x)=x+3 dla x<lub równe 0
3 dla x>0
Proszę o dokładne wytłumaczenie jak mam się za to zabrać gdyż kompletnie nie wiem jak to
zrobić.
2 gru 21:12
PW: We wszystkich zadaniach funkcje są określona jako "składanki" − na pewnych podzbiorach osi są
określone jednym wzorem, na innych − drugim wzorem. Tam, gdzie obowiązuje jedna definicja −
funkcja jest ciągła, np. w zadaniu a) funkcja f jest określona wzorem
f(x) = |x|x dla x∊(−∞,0)∪(0,∞)
i jest na tym zbiorze funkcją ciągłą jako iloczyn funkcji ciągłych (nie trzeba tego dowodzić,
jest to znany fakt). wątpliwości mogą dotyczyć punktów, w których "stykają się dwie
definicje", w zadaniu a) punktem wątpliwym jest x0 = 0. Naszym zadaniem jest rozstrzygnąć
ciągłość (lub nie) tylko w tym punkcie. Stosujemy po prostu definicję ciągłości funkcji w
punkcie x0 − sprawdzamy, czy ...
2 gru 21:23
PW: Korekta − teraz dopiero zauważyłem, że w a) mamy do czynienia z ilorazem, a nie jak
napisałem iloczynem (ale to nie zmienia rozumowania).
2 gru 21:25
justyna: a czy mógłbyś mi rozwiązać jeden przykład jak mam to zapisać itd. Proszę
2 gru 21:28
justyna: Bo poprostu nie bardzo rozumiem.
2 gru 21:29