Pochodne
Juber: Mam problem z rozwiazaniem pochodnej na podstawie definicji odpowiedź to
przykład f(x)=
√cos3x
| | √cos3(x+h)−√cos3x | |
f'(x)=lim |
| |
| | h | |
h−>0
Rozwiązałem do momentu rozpisania cosinusa lim =
| | cos3x*cos3h−sin3x*sin3h−cos3x | |
|
| |
| | h*(√cos3x*cos3h−sin3x*sin3h+√cos3x) | |
Mogłby mi ktoś z tym pomóc
Z góry dzięki
2 gru 21:10
Benny: | | −3 | |
Coś mi się ta odpowiedź nie zgadza. Tam nie powinno być przypadkiem |
| ? |
| | 2 | |
2 gru 21:35
Juber: Możliwe że tak bo prof. daje nam na kartkach napisanych przez samego siebie a zadania są
przepisane z książki tak więc mógł się jebnąć
2 gru 21:49
Benny: f(x)=
√cos3x
| | √cos(3x+3h)−√cos3x | | cos(3x+3h)−cos3x | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| = |
| | h | | h(√cos(3x+3h)+√cos3x) | |
2 gru 21:55
Benny: Aj wysłało mi się za szybko
| |
| |
| 3 | | 2 | |
| h* |
| *(√cos(3x+3h)+√cos3x) | | 2 | | 3 | |
| |
| | sinx | |
trzeba skorzystać z granicy |
| =1 |
| | x | |
Jak nie dasz rady dokończyć to pisz.
2 gru 21:58
Juber: Mogłbyś napisać jak rozspisałeś mianownik albo z jakiej włsności to zrobiłes?
2 gru 22:07
Juber: AA dobra ogarniam.
Dziena wielka
2 gru 22:09
Benny: Napisz co konkretnie.
2 gru 22:09
Juber: Właśnie nie mogłem wymyślić jak wyprowadzić do wzoru na granicę . Jeszcze raz dzięki..
2 gru 22:11
Juber: Nie , już wiem. Nie trzeba dodatkowych wyjaśnień. I przepraszam za spam internet mi nie
odświeża stron i piszemy równolegle
2 gru 22:12
Benny:
2 gru 22:15