a
kevs: Dla jakiego m równanie ma x
2−(m−3)x+m−1=0 ma dwa rozwiązania x
1 i x
2 spełniające warunek
x
12*x
2+x
1*x
22+x
1x
2=2 ?
Zrobiłem tak :
I)
Δ>0 => Δ=m
2−10m+13
m
2−10m+13>0
Δ
m=48
m
1=5−2
√3 v m
2=5+2
√3
m∊(−
∞;5−2
√3)u(5+2
√3;
∞)
II)
x
12*x
2+x
1*x
22+x
1x
2=2
x
12*x
2+x
1x
2+x
1*x
22=2
Czy robię to prawidłowo ?
2 gru 21:00
Benny: | | c | | −b | |
x12*x2+x1*x22+x1*x2=x1*x2(x1+x2)+x1*x2=x1*x2(x1+x2+1)= |
| ( |
| +1)= |
| | a | | a | |
2 gru 21:04
sushi_gg6397228:
II wystarczy x1*x2 wyciagnac przed nawias i Viete'a
2 gru 21:05
kevs: Hmm, zaraz to przejrzę i się zastanowię bo rzeczywiście pewnie gdzieś błąd w obliczaniu w 2
zrobiłem prawda ?
2 gru 21:06