Uzasadnij że f p{3}=g p{3}
Mateusz: Witam. Coś mi nie wychodzi, proszę o nakierowanie mnie:
Funkcje f i g określone są wzorami f(x) = x2x−1 i g(x) = 32 (x+1) . Uzasadnij że
f(√3)=g(√3)
no więc
f(√3) = 3√32
g(√3) = 3√32 + 32 = 3+3√32
2 gru 20:39
sushi_gg6397228:
stosuj U, zamiast u, bo nie widac ułamka
zapisz całe obliczenia a nie wynik koncowy
2 gru 20:39
Mateusz: | | {√3}2 | | 3√3 | |
f(√3) = |
| = |
| |
| | √3−1 | | 2 | |
| | 3 | | 3√3 | | 3 | | 3+3√3 | |
g(√3) = |
| (√3+1} = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 gru 20:42
sushi_gg6397228:
jakim cudem usunięto niewymierność w f(x)
2 gru 20:46
Mateusz: przez pomnożenie przez √3 licznik i mianownik
2 gru 21:01
sushi_gg6397228:
(√3 − 1)* √3 ≠ 2
spróbuj ponownie
2 gru 21:02
Mateusz: ok już wszystko wiem, dzięki wielkie!
2 gru 21:11
sushi_gg6397228:
na zdrowie
2 gru 21:28