Obliczyć granicę ciągu
jba: Mam probrlem z tym zadaniem, nie wiem za bardzo co mam z tym zrobić:
Obliczyć granicę ciągu √4n2 + n + 1 − √n2 + n + 1 − n
Jest też wskazówka która mi nic nie dała: a − b − n = (a−2n) + (n−b)
2 gru 20:29
sushi_gg6397228:
jak ją wykorzystano ?
2 gru 20:32
jba: rozpisałem w zadany sposób gdzie a to pierwszy pierwiastek a b to drugi pierwiastek i dalej
dochodzę do symboli nieoznaczonych
2 gru 20:36
sushi_gg6397228:
nie widze tego, zapisz swoje obliczenia
2 gru 20:39
jba: (√4n2 + n + 1 − 2n) + (√n2 + n + 1 + b) = n(√4+1/n + 1/n2) + n(1−√1 + 1/n + 1/n2)
dalej cokolwiek nie zrobię mam symbol nieoznaczony
2 gru 20:45
sushi_gg6397228:
sprzeżenie trzeba zastosować
2 gru 20:53
jba: Co to oznacza?
2 gru 21:01
sushi_gg6397228:
| | (a−b)* (a+b) | | a2−b2 | |
a−b= |
| = |
| |
| | (a+b) | | a+b | |
2 gru 21:03