tożsamość trygonometryczna
Marusia: udowodnij tożsamość trygonometryczną
czy mogę pomnożyć na krzyż?
wtedy wychodzi mi (po skorzystaniu z "1"tryg.
sin
2x= sin
2x
2 gru 20:28
sushi_gg6397228:
nie
domnoz L strone na 1+ cos x ( licznik i mianownik)
2 gru 20:31
Bogdan:
Można pomnożyć "na krzyż", ale można wyjść od np. lewej strony i wykonując przekształcenia
uzyskać prawą stronę lub odwrotnie.
| | sinx | | sinx | | sin2x | | 1−cos2x | |
L = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1−cosx | | sinx | | sinx(1−cosx) | | sinx(1−cosx) | |
| | (1 − cosx)(1 + cosx) | | 1−cosx | |
= |
| = |
| = P |
| | sinx(1−cosx) | | sinx | |
2 gru 20:34
Marusia: źle przepisałam
| | sinx | | 1−cosx | |
miało być |
| = |
| |
| | 1+cosx | | sin | |
L stronę domnożyłam więc przez 1−cosx
i L=P
Dzięki za wzkazówkę
2 gru 20:41
Bogdan:
| | 1 + cosx | |
No właśnie, ja też ostatni zapis mam z błędem, powinno być ... |
| ≠ P |
| | sinx | |
2 gru 20:44