Wielomiany
No_No: Dane jest równanie
x4 − (k−2)x2 +k +1=0
Wyznacz zbiór wszystkich
wartości parametru k , dla których równanie ma cztery różne rozwiązania.
2 gru 20:17
No_No: podstawiłam za x2 pomocniczą t i z delty wyszło mi ze k nalezy (−∞,0) , (8+∞)
dobrze?
2 gru 20:19
PW: Δ = k2 − 4k +4 − 4k − 4 = k2.
Jak "z delty wyszło" to co napisałaś?
2 gru 21:52
Jack: po pierwsze, równanie ma 4 rozwiązania wtedy i tylko wtedy gdy
Δ >0
x1*x2 > 0
x1+x2 >0
2 gru 22:06
Jack: w sensie te x1 i x2 to wzory vieta, mam nadzieje ze znasz
2 gru 22:06