zad
Aela: Witam nie mogę sobie poradzić z takim zadaniem" Dana jest funkcja f(x)=(10/x)+3+2,5x gdzie x
należy <−5,0)U(0,5>.Wyzancz zbiór wartości funkcji f."
2 gru 20:12
sushi_gg6397228:
policz pochodna
2 gru 20:23
Aela: policzyłam wyszła mi (2,5x2−10)/x2
2 gru 20:25
sushi_gg6397228:
dziedzina, M,Z , ekstrema
2 gru 20:28
Aela: D=<−5,0)U(0,5>
MZ=2 i −2
2 gru 20:32
sushi_gg6397228:
ekstrema ( minimum, maksimum)
2 gru 20:32
Aela: no to max dla −2 =−7 a min dla 2=13
2 gru 20:35
sushi_gg6397228:
rysujemy szkic funkcji na podstawie danych z pochodnej
czekam na rysunek
2 gru 20:36
Aela:
2 gru 20:42
sushi_gg6397228:
wypadałoby policzyć jeszcze granice lewo i prawostronne dla x=0
2 gru 20:42
sushi_gg6397228:
ten rysunek nie przedstawia funkcji f(x) tylko pochodna
2 gru 20:43
sushi_gg6397228:
2 gru 20:45
Aela: granica lewo strona będzie − nieskonczoność a prawo +
2 gru 20:45
Aela: nie za bardzo kumam o co ci chodziło z tym żeby narysować ten wykres za pomocą danych z
pochodnej jakie dane z pochodnej są tu niby potrzebne do narysowania tej funkcji
2 gru 20:47
sushi_gg6397228:

co do pochodnej ( jej danych )
wykres wyglada ( szkic , bez patrzebia na wzór funkcji f(x) )
funkcja rośnie do x−= −2 i potem maleje
w związku z tym że x=−2 i y= −7 oraz x=2 i y=13 wykres musi tak wygladac
2 gru 20:51
sushi_gg6397228:
f ' >0 f rośnie
f ' <0 f maleje
2 gru 20:52
Aela: ok wielkie dzięki
2 gru 20:56
sushi_gg6397228:
na zdrowie
2 gru 20:57