f,logarytmiczna
krotki: Wie ktos jan to zrobić ? W wyniku przekształcenia wykresu funkcji f(x)=log2 x przez symetrię
względem prostej y=x otrzymam wykres,funkcji... I odp,to y=2x skąd to się bierze !?
2 gru 20:11
krotki:
2 gru 20:31
Bogdan:

A(x
A, y
A),
k
1: y = x
k
2⊥k
1 ⇒ k
2: y = −(x − x
A) + y
A ⇒ y = −x + x
A + y
A
| | 1 | | 1 | |
C = k1∩k2 ⇒ x = −x + xA + yA ⇒ x = |
| xA + |
| yA i y = x |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
C = (xC, yC) = ( |
| xA + |
| yA, |
| xA + |
| yA) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
B = (x
B, y
B), x
B = 2x
C−x
A = x
A+y
A−x
A = y
A, y
B = 2y
C−y
A = x
A+y
A−y
A = x
A
B = (y
A, x
A)
Obrazem każdego punktu (x, y) wykresu y = log
2 x w symetrii osiowej względem prostej y = x
jest punkt (y, x), czyli obrazem punktu (x, y = log
2x) jest punkt (y, x = log
2y)
x = log
2y ⇒ y = 2
x
2 gru 21:35