Relacje
Przemysław: R,S relacje
R⊂XxY, S⊂YxZ
Rozumiem, że RoS jest zdefiniowane tylko, jeżeli Z⊂X?
2 gru 19:46
PW: Nie, ważny jest zbiór Y "łączący" obie relacje, X i Y mogą być dowolne niepuste. Jest tu
analogia do składania funkcji (wartości pierwszej w kolejności wykonywania muszą należeć do
dziedziny drugiej w kolejności wykonywania funkcji).
2 gru 19:52
Przemysław: No właśnie. Najpierw wykonuję S i potem R. No to chyba Z powinien się zawierać w X (przez
analogię do funkcji myślę tak trochę).
2 gru 20:00
2 gru 20:06
b.: Tak, Z=X; dla Z⊂X też by się dało, choć nie bezpośrednio wg definicji z wiki.
2 gru 22:14
PW: Przemysławie, przeczytaj uważnie tekst, na który się powołujesz. Odróżnij przykład od
definicji. Przykład jest prościutki, obie relacje są podzbiorami N×N.
W definicji nic się nie mówi o poszczególnych zbiorach − poza tym, że jeden jest wspólny dla
obu relacji − dwa pozostałe są zupełnie dowolne.
2 gru 22:23
Przemysław: 
OK, dziękuję.
Potrzebowałbym pokazać
(RoS)
−1=R
−1oS
−1
coś niby męczyłem, ale jakby ktoś mi to rozwiązał tak ładnie, żebym wiedział, że jest dobrze i
formalnie to byłbym wdzięczny
2 gru 22:26
Przemysław: @PW
No tak, pozostałe dowolne.
Ale ten jeden ma być taki sam. To mi właśnie o "ten jeden" chodzi.
Ten jeden czyli Z=X. Ew. Z⊂X.
Aha! rozumiem czemu się nie dogadujemy

Bo mi się wydaje, że kolejność w tym iloczynie kartezjańskim ma znaczenie.
Że w złożeniu zawsze bierzemy 2. element iloczynu dla relacji wewnątrz (u nas S) i 1. element
iloczynu dla R
2 gru 22:28
PW: Teraz dopiero zrozumiałem. W pytaniu postawionym na początku sensowne jest mówienie tylko o
złożeniu SoR, gdy zbiory X, Y, Z są zupełnie dowolne. Odwróciłeś kolejność składania
i kombinujesz kiedy to mogłoby być sensowne.
To ćwiczenie intelektualne, czy takie miałeś zadanie?
2 gru 22:45
Przemysław: Właśnie miałem takie zbiory podane jak napisałem i pytano się o takie złożenie jak napisałem.
Chodziło o ten dowód z 22:26
No i jak zacząłem pisać, to zobaczyłem, że jak z definicji piszę to trochę jest nie tak

Może prowadzący wpisał złą kolejność zwyczajnie.
2 gru 22:50